Clarissa Dickson Wright

Clarissa Dickson Wright

Clarissa Theresa Philomena Aileen Mary Josephine Agnes Elsie Trilby Louise Esmerelda Dickson Wright, geboren in Londen op 24 juni 1947, overleed in Edinburgh op 15 maart 2014. Daarmee verdwijnt een culinair icoon en monument. Samen met haar collega Jennifer Paterson was zij de voorloper van de TV-koks zoals we die nu kennen. In de jaren negentig was ik een fervent aanhanger van ‘Two Fat Ladies’ op de BBC, een kookprogramma, vooraleer er van TV kookprogramma’s sprake was.

Wie was Clarissa Dickson Wright ?

Clarissa Dickson Wright was juriste, auteur, boekhandelaar, kok en superfoodie avant la lettre. Ze studeerde op 21 jarige leeftijd af als juriste – de jongste ooit – maar hield het niet lang vol omwille van een ernstig alcoholprobleem. Ze kwam uit een heel rijke maar strenge thuis, met een vader die haar gedurende lange tijd mishandeld heeft. En eigenlijk wou ze dokter worden.

Na haar alcoholprobleem werd ze kok en verdiepte ze zich in de gastronomie en culinaire geschiedenis. Clarissa was begiftigd met een grote intelligentie en leek soms op een wandelende culinaire encyclopedie. Daarnaast bleek al heel snel dat ze een zeer getalenteerde kok was. Ze was ook een fervent jager en verdediger van de jacht.

Als persoon had ze echter een korte lont, zeer uitgesproken meningen en heel weinig begrip voor politici van Labour en ‘manky’ vegetariërs. ‘Manky’ in de zin van verwerpelijk. Maar ze had een sterke persoonlijkheid waar je niet naast kon kijken. De Two Fat Ladies waren heel geopinieerd en helemaal niet politiek correct en namen regelmatig (onder andere) vegetariërs op de korrel. Jennifer Paterson gaf Clarissa voor de grap ooit tijdens een kerstdag special, een Linda McCartney kookboek als kerstgeschenk.

BBC TV’s Two Fat Ladies

Clarissa Dickson Wright was ook de eigenares van een boekwinkel “Books for Cooks” en het is daar dat ze werd opgemerkt door de bekende BBC programma directeur Patricia Llewellyn. Zij koppelde Clarissa aan de twintig jaar oudere, maar even corpulente en kookgekke Jennifer Paterson. De TV show “Two Fat Ladies” was geboren en stormenderhand palmden ze tussen 1996 en 1999 het scherm in. Niet alleen in het VK, maar ook in Europa en Amerika. Dit onwaarschijnlijke duo creëerde een culinaire revolutie en hadden op hun top 70 miljoen kijkers wereldwijd. De Queen Mother was één van hun trouwste fans.

The Two Fat Ladies waren een zeer groot succes ondanks het feit dat de twee dames een heel onwaarschijnlijk duo waren: twee zeer excentrieke, welbespraakte, oudere, corpulente dames die zeer geopinieerd waren en een voorliefde hadden voor de Engelse keuken, calorierijk eten, boter, room en vlees. De show was niet gescript, want ze praatten en kookten er gewoon op los in gelijk welke setting, of het nu een school, rusthuis of ambassade was, en dit in een periode waar er niet op een klont boter meer of minder werd gekeken. Ze werden ook niet gecoacht, ze pasten zich gewoon natuurlijk aan. Elke aflevering begon met de twee gehelmde dames die ergens naar toe reden in een zware motor met sidecar, waarin heel dikwijls een geslacht dier te vinden was dat ze later tijdens de show klaar maakten. Je vroeg je soms af of het allemaal veilig was, want Jennifer Paterson, de motorfreak, zat zwaar aan de gin.

5537f0f0-adcc-11e3-ba49-8f3a70d70b0f_rexfeatures_two-fat-ladies

Beiden waren excellente koks en een grote liefde voor Britse gerechten en producten. Ook hun vier kookboeken waren een heel groot succes. Maar ze kregen wel regelmatig kritiek wegens het overvloedig gebruik van boter, vet en room. Ondanks dit werden ze ook heel populair in de Verenigde Staten. Gevraagd naar het waarom, zei Clarissa Dickson Wright, dat “aside from a small nucleus of mutants in Los Angeles, I suspect most Americans actually do like cooking with butter and things like that” (Los Angeles was toen het Mekka van de gezonde voeding).

Het overlijden in 1999 van Jennifer Paterson, de oudste van de twee, was dan ook het einde van de show.

Op YouTube kan je de meeste afleveringen van Two Fat Ladies terugvinden. Bekijk echter de twee hilarische mashups die door naughtynigella zijn gemaakt. De eerste gaat over hun liefde voor boter, room en lard terwijl de tweede clip over hun kijk op vegetariërs gaat. Je krijgt er nog een extra quote van Clarissa Dickson Wright bovenop: “Hurrah, always get rid of all the lentils. You have no idea how randy it makes vegetarians – it’s why I always see ripped packets of lentils in health food shops. They want to get at them in a frenzy.

Two Fat Ladies Cook Lard

https://www.youtube.com/watch?v=8-oXtL2U62k

Two Fat Ladies talk about Vegetarians

https://www.youtube.com/watch?v=84bCD1fd4ew

Als eerbetoon aan de Two Fat Ladies, maak ik hun Lancashire Hotpot klaar, een recept uit hun ‘Cooking with the Two Fat Ladies’ kookboek. Voor het recept klik je hier.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.