Clafoutis van abrikozen

3722

Nog tot 19 juli loopt in Yerevan (Armenië) de twaalfde editie van het GOLDEN APRICOT Yerevan International Film Festival. Malatya in Turkije en een deel van Armenië zijn veruit  de grootste producent ter wereld van abrikozen. Trouwens abrikozen zijn uit China bij ons geraakt via Armenië, vandaar ook de echte naam Prunus armeniaca. Abrikozen zijn prominent aanwezig in de Turkse keuken en ook Armenië doet zijn duit in het zakje om de abriokoos te promoten, door het organiseren van het  Golden Apricot Yerevan International Film Festival (elk jaar in juli, want dat is de periode van de abrikozen. Daar kan je geen Gouden Palm winnen, maar wel – hoe toepasselijk – een Gouden Abrikoos.  De speciale gast dit jaar is de ravissante Italiaanse actrice Ornella Mutti.

Gaiff_edited-1

Andere grote producenten van abrikozen zijn Italië (l’albicocco) en Frankrijk, waar de teelt van abrikozen geconcentreerd is in de Roussillon rond het stadje Rivesaltes, dat al 40 jaar een groot evenement rond de abrikoos organiseert. De apricot Rouge de Roussillon, één van de oudste en betere variëteiten, wordt maar op kleine schaal geteeld terwijl diegene die we meestal in de winkel terugvinden de Royal Roussillon is.

Het ei van de zon

De abrikoos is die mooie oranje of zelfs bijna rode vrucht die het begin van de zomer inluidt. De Persen noemden de abrikoos “het ei van de zon”. Abrikozen zijn de sterren van de zomerse keuken: in taarten, in carpaccio, in gazpacho, in sorbet, gegrild, in tajine, in tarte tatin, … en ga zo maar door. Je kan er echt alles meedoen. Wij maken er deze keer een clafoutis van, die zo in je picknick mand kan.

Wat is clafoutis?

Clafoutis is een typische bereidingswijze uit de Limousin, die bestaat in zoete maar ook in hartige versie (klik hier voor een clafoutis van bloedworst en appelen of deze clafoutis van kersen). Een clafoutis is geen taart, maar is meer een soort veredelde pannenkoek. Het woord clafoutis is afgeleid van “claufir” en betekent zoveel als ‘volledig vullen’. En dat gaan we ook doen. We schikken onze basisbestanddelen in ovenvaste schotels en vullen deze dan verder op met het deeg. Deze clafoutis van abrikozen maak je van start tot finish in minder dan dertig minuten. Geen springvorm gebruiken want het deeg loopt er zo uit.

Wat heb je nodig ? voor 6 personen

  • 500 gram niet te rijpe abrikozen
  • 60 gram boter en wat extra om je vorm in te vetten
  • 4 eieren
  • 25 cl volle melk
  • 125 gram poedersuiker
  • 40 gram bloem
  • 40 gram amandelpoeder
  • 100 gram amandelschilfers
  • 1 snuifje zout

3743

Hoe maak je het ?

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Spoel de abrikozen af en snij ze in twee. Verwijder de kern. Laat de 60 gram boter smelten.

Gebruik de overige boter om je vorm (ik gebruikte een gietijzeren pan) in te boteren. Een tip: strooi wat suiker in je vorm. Deze zal tijdens het afbakken karameliseren en een stroperig korstje aan je clafoutis geven.

Neem een mengkom en klop de eieren op. Doe er een snuifje zout bij en giet er al kloppend de suiker bij. Dan mag je nu de bloem toevoegen (al strooiend). Blijf mengen. Nu is het de beurt aan het amandelpoeder. En als laatste mogen de gesmolten boter en de melk erbij. Goed blijven mengen tot je een glad beslag hebt.

Verdeel de abrikozenhelften over de bodem van je bakvorm, met de open zijde naar boven. Giet je beslag over de abrikozen. Verdeel wat kleine stukjes boter over de oppervlakte van je deeg en bestrooi met amandelschilfers.

De bakvorm mag nu in de oven. Haal de clafoutis uit de oven na ongeveer 40 minuten of tot het oppervlak mooi goudbruin is.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.