Citroen sesam en sojasaus vinaigrette

NM Chill & Grill final

Vandaag een nieuwe vinaigrette voor onze chill & grill BBQ reeks. De voorbije week stelden we hier telkens een andere saus of vinaigrette voor die je kan gebruiken om nieuwe smaken aan jou BBQ toe te voegen. Hebben we het beste tot het laatste  gehouden? Aan jou om te oordelen, maar voor mij is dit één van de beste die ik ooit heb geproefd en waar ik maar niet genoeg van krijg. Overheerlijk! Perfect op slaatjes en groenten maar je kan ze ook gebruiken als marinade voor vis en lamsvlees.

Een woordje uitleg over de oorsprong van deze vinaigrette. De zwarte hond is het logo van ‘The Black Dog’ een restaurant en the-black-dog-logotaverne in Vineyard Haven op Martha’s Vineyard, een eiland voor de kust van Massachusetts (VS). Het gelijknamige restaurant werd opgericht in 1971 en wordt vooral bezocht door de jetset. De Black Dog T-shirts zijn collectors items geworden. Voormalig President Bill Clinton werd een aantal keer gefotografeerd in een Black Dog Tshirt bij het joggen, en deze foto’s werden wereldwijd verspreid. Maar Tshirts en andere Black Dog koopwaar werd bewijsmateriaal in het Lewinsky-schandaal omdat hij Monica een aantal zaken in de Black Dog winkel had gekocht .

The Black Dog heeft in 2000 een schitterend kookboek uitgebracht. Deze vinaigrette is een vrije adaptatie van hun sesam en sojasaus vinaigrette.

Wat heb je nodig?

  • ⅓ cup vers geperst citroensap
  • ½ cup sojasaus
  • ¾ cup zonnebloemolie (of een ander soort, maar geen olijfolie)
  • ¼ sesamzaad olie
  • 4 lente-uitjes
  • ⅓ cup sesamzaadjes

Hoe maak je het?

Rooster de sesamzaadjes gedurende een paar minuten in een pan, tot ze goudgeel zijn.

Snij de lente-uitjes zeer fijn. Doe ze in een glazen bokaal en voeg er al de andere ingrediënten bij. Goed schudden en je vinaigrette is klaar.

NM.

© 2016 – 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.