Chocolate Shortbread Cake

0263

Wickedly decadent

Dertig minuten, meer tijd heb je niet nodig om deze rijke intense chocoladedelicatesse te maken. En je hoeft ook niet te bakken. Een vulling van krokante koekjes – in dit geval Petit Beurre koekjes van LU – en donkere chocolade, daar draait het om bij dit dessert, dat we het best kunnen omschrijven als ”wickedly decadent”.

We breken de petit beurre koekjes in kleine stukjes en mengen deze met een rijk chocolademengsel. De chocolade die we gebruikten voor dit dessert is Star of Peru met 70% cacao, een artisanale chocolade gemaakt in Lincolnshire door Duffy’s Chocolate. Duffy’s is een artisanale “bean-to-bar” producent die single origin chocoladerepen maakt. Met andere woorden, deze Star of Peru reep is afkomstig van één lading cacaobonen van één cacaoboonboer uit Peru. De bonen worden ter plaatse geroosterd, verscheept en dan verder afgewerkt in Lincolnshire. Duffy’s produceert topchocolade, heel Fair Trade en met veel aandacht voor het originele product. Duffy’s gebruikt nog echte stenen om de bonen te malen. Ze malen gedurende 48 uur om de bitterheid weg te nemen en zo de natuurlijke smaken te laten rijpen. Je krijgt een donkere chocolade van 70 % cacao die dicht aanleunt bij melkchocolade. Deze Star of Peru heeft subtiele toetsen van citrus, zwarte bessen hazelnoten en wat kruiden, ideaal voor dit dessert. Duffy’s, een naam om te onthouden.

Voor de ganache gebruikten we dan weer een eerder neutrale donkere chocolade omdat we er zelf wat smaakmakers bijvoegen, zoals zoutvlokken, bourbon en honing.

Het resultaat is een chocoladedessert dat heel rijk, donker en decadent is. Je zal echt niet ontgoocheld zijn. En je kan je fantasie laten gaan bij het versieren van het dessert. Ik versierde mijn versie met de Peruviaanse Physalis of goudbes, om op hetzelfde continent als de chocolade te blijven.

0271

Wat heb je nodig?

 • 425 gram donkere chocolade
 • 180 gram boter
 • 3 EL acacia honing
 • 75 ml room
 • 1 EL bourbon whiskey
 • 250 gram Petit Beurre koekjes (LU)
 • Physalis (decoratie)

Hoe maak je het?

Bedek de binnenkant van twee kleine springvormen van 12 cm diameter (of 1 grote) met plastiekfolie.

Laat de chocolade smelten in een au bain-marie, samen met de boter en de honing. Wanneer de chocolade gesmolten is mag de room en de bourbon er bij.

Haal de au bain-marie pan van het vuur en roer de in stukjes gebroken Petit Beurre koekjes in de chocolade en giet in de vormen. Laat een goede  twee uur rusten in de koelkast.

Haal na een paar uur de taartjes uit vormen en leg ze op een rooster. Giet de ganache over de taartjes en strijk even met een paletmes tot alle zijden bedekt zijn. Laat een uur rusten tot de ganache gezet is.

Versier de taart volgens je eigen voorkeur.

Voor de ganache

Wat heb je nodig?

 • 250 ml room
 • 225 gram donkere chocolade
 • 1 EL bourbon whiskey
 • 1 EL honing
 • 1/2 theelepel Maldon Smoked Sea Salt Flakes

Hoe maak je het?

Breng de room tot aan het kookpunt en giet dan over de in stukjes gebroken chocolade. Roer met een garde tot je een gladde massa hebt. Voeg er de eetlepel bourbon whiskey bij,  de honing en de zoutvlokken. Laat 10 minuten rusten en afkoelen. Werk het dessert af met de ganache en versier.

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.