Chermoula

Microwaveum-6557

BBQ Time

Een ideaal bijgerecht voor de barbecue is chermoula van gegrilde tomaten en kruiden. Je serveert het bij een gegrilde ribeye of T-bone steak of zelfs gegrilde vis. Chermoula of charmoula komt uit het Midden-Oosten en is gemaakt met een mengeling van specerijen en kruiden. Dat geeft dit bijgerecht wat pit. De tomaten zijn gegrild op de BBQ of op een grillpan. En je mag ze licht laten verbranden

Als specerijen gebruiken we vooral komijnzaad en korianderbollen, voor het aroma en de pit en werken af met paprikapoeder en cayennnepeper of chilipeper voor de pittige smaak. Verder gebruiken we verse fijn gesneden platte peterselie en korianderblaadjes. Het friszuur komt van het citroensap en de zeste van citroen. Voor een nog diepere smaak gebruik je de schil van ingemaakte of gepekelde citroen – zie recept.

Wat heb je nodig ?

  • Steak naar keuze
  • 6 roma tomaten
  • 1 ½ theelepel komijnzaad
  • 1 ½ theelepel korianderzaadjes
  • 1 ½ theelepel paprikapoeder
  • Een snuifje cayennepeper
  • Platte peterselie
  • Verse korianderblaadjes
  • Zeste van citroen (of de schil van gepekelde citroen)
  • 3 EL vers geperst citroensap

Hoe maak je het ?

Haal de steak uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen. Kruiden met peper en zout.

Breng de BBQ op temperatuur. Of zet een grillpan op het vuur. Snij de tomaten overlangs door en wijf de snijkant in met olijfolie. Grill de tomaten op een hoog vuur. Ze mogen lichtjes verbrand zijn. Haal ze van de grill en laat ze afkoelen. Snij ze dan in grove stukken.

Neem een antikleefpan en rooster de komijnzaadjes en korianderbollen tot ze hun aroma vrijgeven. Stamp ze plat in een vijzel. Voeg er de rest van de droge kruiden bij.

Meng dit alles onder de tomaten en voeg er de fijn gesnipperde peterselie, verse korianderblaadjes, de zeste van de citroen en het citroensap bij. Kruiden met peper en zout. Controleer de kruiding en pas aan indien nodig.

Grill de steaks volgens je voorkeur en laat ze even rusten vooraleer je ze gaat aansnijden. Verdeel de steaks over de borden en serveer met een paar lepels chermoula.

NM.

© 2016 – 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.