Brownies van zoete aardappel

2070

Vandaag 14 mei is de dag van St. Mathias, de patroonheilige van de chocolatiers. We konden deze dag niet zomaar laten voorbijgaan en maken van deze gelegenheid gebruik om alle chocolatiers te bedanken voor hun vakmanschap en passie, waarmee ze dagelijks duizenden mensen gelukkige momenten bezorgen. En daar hoort natuurlijk een recept bij, namelijk brownies. Maar niet zomaar klassieke brownies, want die hebben we al gepubliceerd maar brownies op basis van zoete aardappel en dadels. Inderdaad, U leest het goed. Het klinkt voor velen misschien vreemd, brownies maken van groenten en fruit, maar geloof me vrij, ze zijn heel, heel lekker. En daarbij nog heel gezond ook want zoete aardappelen zitten vol vitamine, vezels, antioxidanten en andere gezonde voedingsmiddelen.

De dadels, we kozen voor Medjool dadels uit Marokko, behoren tot de oudst gekende vruchten ter wereld en werden vroeger alleen voor koningen geserveerd. Ze smaken heel zoet, een smaak die te vergelijken is met honing en hebben een dikke, maar zachtere textuur dan andere dadels. Ze zijn de Rolls Royce onder de dadels en worden soms ook wel eens “het brood van de woestijn” genoemd. Dat zijn onze hoofdbestanddelen en deze zorgen voor de smeuïge textuur van deze niet zo alledaagse maar o zo goddelijke  brownies.

Wat heb je nodig? Voor ongeveer 10 grote brownies

  • 600 gram zoete aardappelen
  • 14 Medjool dadels
  • 4 EL Valrhona cacaopoeder
  • 3 EL maple syrup of agavesiroop
  • 80 gram amandelpoeder
  • 100 gram boekweitbloem (of bloem van bruine rijst)
  • Een snuifje zout

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden en schil de zoete aardappelen. Snij deze in gelijke blokjes en stoom ze gedurende 20 minuten. De zoete aardappelen moet echt zacht zijn en zelfs wat uit elkaar vallen, want dit is belangrijk voor de textuur. Snij de dadels in twee en verwijder de pitten. De zoete aardappel en de dadels mogen in de blender. Pureer tot je een heel romige mix hebt.

Meng de overige ingrediënten in een kom vooraleer je deze onder de zoete aardappel en dadel puree mengt. Meng ondereen zoals bij de klassieke brownies en giet de mengeling in een met bakpapier afgelijnde vorm. Zet gedurende 20 minuten in de oven of tot je tandenstoker er droog uitkomt. Haal de vorm uit de oven en laat de browniecake volledig afkoelen. Haal dan uit de vorm en snij in beetklare stukken.

Geniet ervan,

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.