Briljante Brownies

8043

Ik was gisteren door mijn receptenindex aan het kijken en kwam tot de pijnlijke vaststelling dat er tussen de 334 gepubliceerde recepten geen enkel recept voor brownies zit: niets, nada. Onbegrijpelijk, want blijkbaar moet ieder zichzelf respecterende blog toch een recept voor brownies en cupcakes hebben. We zetten deze grote fout onmiddellijk recht met dit recept voor verrukkelijke, mooie bruine brownies met een wat aparte appelsiensmaak.

Als kind was ik altijd al verlekkerd op orangettes en nog steeds vind ik de rijke smaak van chocolade en de frisse toets van appelsien een zeer goede combinatie van smaken.

Dit is mijn versie van brownies. Ik heb ooit geprobeerd om ze te maken met Grand Marnier, hopende dat deze een subtiele smaak zou toevoegen, complementair aan de donkere chocolade, maar het was een beetje te subtiel, vandaar de switch naar de pure zeste van de appelsien.

De baktijd is zoals altijd indicatief maar brownieliefhebbers weten dat ze kunnen spelen met de baktijd om de brownies meer cakeachtig of zacht en fudgy te maken. Ziezo, beste blogbezoekers, hiermee is deze kapitale fout hersteld.

8042

Wat heb je nodig?

  • 200 gram boter, in stukjes gesneden
  • 200 gram donkere chocolade (70 % cacao), in stukken gebroken
  • Zeste van 1 appelsien
  • 4 grote eieren
  • 350 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 50 gram cacaopoeder

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een rechthoekige bakschotel van 24 op 20 cm (of iets gelijkaardigs) en bekleed deze met bakpapier.

Doe de boter, de donkere chocolade en de zeste van de appelsien in een au bain mariepan en laat deze zachtjes smelten op een laag vuurtje tot je een zachte massa hebt. Haal van het vuur, zet opzij en laat afkoelen.

Klop de eieren op met de suiker tot een ruban, met andere woorden kloppen tot je een schuimige massa hebt, die in volume verdubbeld is en er zich een lint vormt. Als je de kloppers eruit haalt zou de eiersuikermassa er traag moeten aflopen.

Voeg dit voorzichtig nu bij je gesmolten chocolade en boter, samen met de bloem en het cacaopoeder. De echte chocoladeliefhebbers mogen er eventueel nog wat stukjes chocolade aan toevoegen.

Giet dit in je bakschotel en bak ongeveer 35 tot 40 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen. Snij in mooie stukken en leg op een serveerschaal.

NM.

8047

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.