Boterraapsoep met basilicum-bieslookolie

Comfort Soep

Dit is een recept voor de liefhebbers van winterse soep. Je kan deze soep als onderdeel van je menu serveren of als aperitiefhapje in een glaasje of verrine. Het basisonderdeel van deze soep zijn boterraapjes of rutabaga. Ze zijn geel van kleur en zijn net als  andere raapsoorten nogal bitter en scherp van smaak, maar veel minder dan de klassieke witte rapen.

Mirepoix

De soep maken we met een mirepoix als basistechniek: een mengeling van ajuin, groene selder en wortel. Mirepoix dankt zijn naam aan de uitvinder van het groente- en kruidenmengsel: Charles-Pierre-Gaston François de Lévis, duc de Lévis-Mirepoix (1699-1757).

Alle ingrediënten van de mirepoix worden fijn gesneden en vervolgens aangestoofd in boter of olijfolie. Na het aanstoven van de mirepoix, voegen we de aromaten toe, de smaakmakers. Om de smaak van de raapjes te complementeren kozen we voor tijm, look en gember en wat mosterd, en we werken de soep af met een felgroene olie van bieslook en basilicum.  Deze pittige olie is niet zomaar een versiering maar draagt bij tot de smaak. Je kan de rest gebruiken voor bijvoorbeeld een pasta of een slaatje.

Wat heb je nodig?

 • 6 boterraapjes
 • 2 medium aardappelen
 • 1 liter bouillon
 • 2 stelen groene selder
 • 1 ajuin
 • 1 wortel
 • 3 teentjes look
 • Verse tijm
 • Verse gember (een stukje van ongeveer 2 cm)
 • Snuifje nootmuskaat
 • Dijon mosterd

Voor de basilicum-Bieslookolie

 • Basilicum
 • Bieslook
 • 100 ml olijfolie

Hoe maak je het?

Neem een grote pan met zware bodem en zet die op een middelmatig vuur. Verwarm een lepel olijfolie en stoof de selder, de ajuin en de wortel. Laat ongeveer 5 minuutjes stoven, onder regelmatig roeren. Nu mag de look, de gember, de verse tijm en de nootmuskaat erbij. Laat nog één minuutje verder stoven.

Vervolgens mogen de geschilde en in stukken gesneden boterraapjes en de aardappelen erbij. Blussen met ½ liter water of bouillon. Breng aan de kook en verlaag dan het vuur. Laat een halfuurtje rustig sudderen tot de raapjes en aardappelen zacht zijn. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Pureer de soep in een blender tot een hele gladde massa. Giet deze terug in je zware pan, want nu gaan we de soep afwerken. Voeg er de mosterd en de room bij. Controleer de smaken en voeg bij indien nodig. Kruiden met peper en zout. Serveer warm in borden op in glaasjes.

Basilicum-Bieslookolie

Deze olie kan je ondertussen klaarmaken. Zet een pannetje met water op het vuur en breng aan de kook. Zet ondertussen een kom ijswater klaar om de geblancheerde kruiden te laten schrikken, zodat ze hun felgroene kleur bewaren.

Wanneer het water aan de kook is, mogen de kruiden in de pan. Blancheer ze gedurende 1 minuut, giet het water we gen laat ze schrikken ijswater. Pers er zoveel mogelijk het water uit. Doe de kruiden in een blender en pureer. Giet er de olie bij in een fijn straaltje – al filo – en je basilicum-bieslookolie is klaar.

Giet de soep in de borden en versier met wat druppeltjes van de olie of wat zure room en wat geroosterde amandelschilfertjes.

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

Hello there! Laat ons weten wat je denkt