In boter gepocheerde scampi met venkel-bloemkoolpuree

0038

Het einde van de zomervakantie nadert spijtig genoeg met rasse schreden. Het was weeral veel te snel voorbij, ook omdat we de laatste tijd ook niet veel geluk met het weer hebben gehad. Nullam heeft daarom wat tijd in de keuken doorgebracht en wat nieuwe dingen uitgeprobeerd. September wordt een leuke maand op Nullam.

Voor deze aflevering van ‘vangst van de dag’ konden we deze keer beslag leggen op mooie grote scampi. We gaan ze deze keer niet sauteren maar langzaam in boter pocheren. Het zachtjes pocheren van de scampi’s is de perfecte manier om deze delicate beestjes klaar te maken. Het resultaat zijn scampi’s met een elegante, rijke smaak en een zijden textuur.

Voor een dramatisch effect laat je best de koppen aan de scampi, maar verwijder wel de staarten zodat je ze makkelijker kan eten. We gaan de scampi’s serveren op een fluweelzachte smaakvolle puree van venkel en bloemkool. De zachte smaak van de gekookte bloemkool gaat perfect samen met de wat zoete anijssmaak van de venkel.

Dit verfijnde gerecht maak je klaar in dertig minuten en je kan het zowel als voor- of hoofdgerecht serveren.

8868a

Wat heb je nodig?

  • 1 bloemkool
  • 1 venkel
  • 1 kleine aardappel
  • melk
  • ongeveer 150 g boter
  • 120 ml witte wijn
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 teentje look, fijngehakt
  • Enkele blaadjes koriander, voor de versiering

Hoe maak je het?

We beginnen met de puree van venkel en bloemkool. Verwijder de groene gedeelten van de bloemkool en haal de bloempjes eraf. Verwijder de harde gedeelten van de venkel en snij in twee helften. Snij de ene helft in grove stukken. Schil een middelgrote aardappel en snij ook deze in stukken.

Neem een grote pan en doe er de bloemkoolroosjes, de grof gehakte venkel en de stukken aardappel in. Gier er twee kopjes melk over (maak je geen zorgen als niet alles  ondergedompeld is). Breng aan de kook en zet dan het vuur lager. Zet het deksel op de pot en laat op een zacht vuurtje verder sudderen tot de groenten gaar zijn. Zeef de groenten maar bewaar de vloeistof. Pureer de groenten tot je een gladde smeuïge puree hebt en voeg er indien nodig nog wat van de overgebleven vloeistof bij. Kruiden met peper en zout. Wees decadent en werk af met een beetje boter.

De botersaus

Het meeste werk is achter de rug, nu nog de botersaus maken. Neem een grote sauspan en breng de witte wijn aan de kook met 1 fijngehakte sjalot en 1 fijngehakt teentje knoflook. Kook gedurende 1 minuut en zet dan het vuur laag. Voeg er geleidelijk aan klontjes koude boter aan toe maar zorg ervoor dat de klontjes boter  geëmulgeerd zijn vooraleer je er de volgende blokjes bijdoet.

Voeg de gepelde garnalen, maar met de koppen er nog aan, bij de botersaus en laat ze zachtjes pocheren. Ze zouden gaar moeten zijn na 4 tot 5 minuten. De saus mag niet meer koken want anders gaat ze schiften. Kruiden met peper en zout en roer er op het einde wat gesnipperde korianderblaadjes door.

Schep een lepel van de venkel-bloemkoolpuree op een bord en leg daar de garnalen op. Werk af met een lepel botersaus en nog wat blaadjes verse koriander. Serveer warm met een glas lekkere witte wijn erbij en geniet.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.