Bistro Bar L’Amitié, voor jou getest

L’ Amitié, van restaurant naar bistro-bar, inspelen op nieuwe eetgewoontes en kritisch voedingsbewustzijn

Na negen jaar restaurant L’Amitié heeft chef Thomas Baeyens gekozen voor een nieuwe formule die hij nog wat onwennig bistro-bar noemt. De zaak ging een aantal weken dicht, werd helemaal verbouwd en oogt inderdaad helemaal anders. Met meer klantencomfort, een groter en meer gevarieerd culinair aanbod en doorlopende openingsuren speelt Bistro-Bar L’Amitié in op veranderende eetgewoontes en het nieuwe voedingsbewustzijn.

Wij hebben l’Amitié 2.0 voor jou getest en kunnen alleen maar besluiten dat het trendy Zuid er een nieuwe parel bij heeft. Het nieuwe interieur met de indrukwekkende muurschildering is heel cosy en trendy; de menukaart die onderverdeeld is in Small Plates – Cold & Tasty, Bits ‘n Bites, Charcuterie, Cheese en Small Plates – Nice & Warm is een goede zet en het inspelen op nieuwe en veranderende eetgewoontes heeft een invloed op de openingsuren, de wijnen per glas en geen brood meer op tafel. Er staat heel wat lekkers op het menu, maar als ik dan toch moet kiezen gaat mijn voorkeur naar de coppa met venkel uit Toscane uit, de carpaccio van Cecina en de buikspek met rode biet en krokante zuurkool. Een aanrader! Oh, en vergeet de overheerlijke citroentaart niet!

De chef spreekt

Negen jaar runt hij zijn restaurant op het Antwerpse Zuid, niet toevallig een locatie waar allerlei nieuwe gewoontes makkelijk wortel schieten en ook snel opgepikt worden. “Mensen gaan meer uit eten dan ooit maar willen wel minder lang aan tafel zitten, sneller en laagdrempeliger bediend worden en meer vrijheid hebben in hun keuze die ook samen spoort met hun kritisch voedingsbewustzijn en budgetbesteding,” aldus Thomas Baeyens. Hij zorgde samen met interieurarchitect Lieven Musschoot voor tabula rasa in L’Amitié. “Het nieuwe interieur is het gevolg van een andere koers die ik wil uitzetten en geen modieuze ingeving,” benadrukt de chef die ook in zijn sector komaf maakt met het klassieke vierkant-denken. Aan de hertekening van het nieuwe grondplan ging  een lange voorstudie in binnen- en buitenland vooraf.

Meer keuzevrijheid

Mensen kunnen voortaan ook buiten de klassieke etenstijden terecht voor een lekkere hap en een goed glas. “Voor wie laat wil lunchen of vroeg wil dineren, hebben we een aparte kaart voorzien. Met die doorlopende uren spelen we in op de dynamiek die eigen aan is aan het Antwerpse Zuid.” Op culinair vlak blijft Thomas Baeyens trouw aan zijn door terroirproducten gedreven keuken. Maar klassieke, lange meer gangen menu’s maken plaats voor een gevarieerde kaart met ruime keuze en een korte menu met twee gerechten en koffie voor € 30. “Mensen zijn kritischer, meer voedingsbewust en willen vrij zijn in hun keuze en zelf bepalen wat en hoeveel ze willen eten. Op die behoefte spelen we dus graag in.”

Brood op vraag

Culinair gesproken schakelt hij tegelijkertijd een versnelling hoger met onder meer  zuurdesembrood dat naar eigen recept op artisanale wijze voor L’Amitié gebakken wordt en met een eigen botercreatie. “We laten de mensen daarin echter ook de keuze. Nogal wat mensen eten geen brood meer en we zullen die kost daarom ook  zoals overal gebruikelijk is niet langer in de prijzen van de gerechten verrekenen. Dat betekent dat we aan gasten die wel brood en boter wensen een klein supplement zullen vragen. Uit onderzoek blijkt dat de consument dergelijke transparantie waardeert.”

Wijnglas met ID-kaartje

Via de nieuw hertekende inkom ervaart men onmiddellijk de koerswijziging.  Een rijk assortiment charcuterie en een grote keuze aan wijnen die per glas geschonken worden zijn de eerste visuele tekens van een metamorfose richting bistro en bar waar het allemaal wat gemoedelijker, sneller, meer op maat van de consument en minder formeel aan toegaat. Maar die wijziging gaat veel verder. Baeyens houdt niet van half werk en heeft ook met tal van innovaties aan een verhoogd comfort gedacht. Wie een glas wijn bestelt, krijgt daar bijvoorbeeld meteen ook een handgeschreven identiteitskaartje bij.  “Zo valoriseren we beter de wijn zonder dat onze sommelier Kevin Matters onze gasten daarvoor met een mondelinge uitleg aan tafel moet storen. Gasten worden zo op maat geïnformeerd, kunnen om extra uitleg vragen en eventueel het ID-kaartje van de wijn mee naar huis nemen.” De klassieke toog waarachter traditioneel bediend werd, verdween uit het interieur waardoor meer ruimte en een aparte, transparante sfeer wordt gecreëerd. “Contacten met de gasten lopen zo ook letterlijk directer, sneller en vertrouwelijker.”

L’Amitié Praktische Info

Vlaamse Kaai 43, 2000 Antwerpen. Tel.: 03 2575005

Doorlopend open van 12h tot 12h. Zondag en maandag gesloten

www.lamitie.net

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.