Ben & Jerry’s

Nullam Microwaveum-1396

Ben & Jerry’s gaat actief naar de Belgische markt toe en organiseerde daarom een gratis movie evenement in Schaarbeek. Honderden mensen kwamen opdagen en de wachtrijen voor ijsjes van Ben & Jerry’s waren heeeel lang. Ben & Jerry’s is niet zomaar een merk van lekkere ijsjes, ze hebben vooral ook een sociale missie, en die is uniek. Hun sociale missie begon al bij het ontstaan in hun thuishaven Vermont in de Verenigde Staten, maar ze doen net hetzelfde in die landen waar ze hun producten aan de man brengen. En daar wilden we bij Nullam wel even bij stilstaan. Oh, en mijn favoriet is de Chocolate Fudge Brownie.

Ben & Jerry’s: een sociale missie én innovatief

De missie van Ben & Jerry’s is het lekkerste ijs maken op de best mogelijke manier, dus met fair trade ingrediënten, en melk waarmee boeren actief worden bijgestaan om meer aandacht te geven aan duurzaamheid en dierenwelzijn). Maar ook de unieke biovergister die in de Nederlandse fabriek staat, zet ijs die van de band valt om in energie (en dit is de eerste ter wereld). Kijk maar eens op http://www.energiekhellendoorn.nl/energienetwerkkaart/biovergister-ben-en-jerrys-fabriek/). Alle ingrediënten worden via schip getransporteerd in plaats met het vliegtuig.

Het mooiste voorbeeld van de sociale missie van Ben & Jerry’s is de Greyston bakkerij in Brooklyn. Daar worden alle brownies ter wereld gemaakt. Hun motto is: “We don’t hire people, to bake brownies, but we bake brownies to hire people“. Iedereen kan daar zonder een CV of achtergrondscheck een baan krijgen. Tegenlicht maakte daarover een hele mooie documentaire: https://www.facebook.com/vprotegenlicht/videos/10153836670694902

Nullam Microwaveum-1386

Aandacht voor maatschappelijke thema’s

Ben & Jerry’s heeft een actieve sociale missie. Vorig jaar hebben ze in Nederland en in andere Europese landen de Join Our Core competitie georganiseerd, waarmee duurzame startups hulp, advies en geld kregen om zo zelf vooruit te komen.

Andere voorbeelden is de actieve campagne voor een homohuwelijk: http://www.fastcompany.com/3047967/fast-feed/i-dough-i-dough-ben-jerrys-renames-classic-flavor-to-celebrate-same-sex-marriage. Het mooiste voorbeeld van de sociale missie is dat Ben & Jerry’s een board heeft, die beslissingen neemt op social missie vlak die volledig losstaan van de economische belangen. Je kan het lezen op hun website: http://www.benjerry.com/about-us/how-were-structured

De Belgische context

Op het gratis movie evenement zelf vroeg Ben & Jerry’s ook aandacht voor het ‘inclusion‘ vraagstuk. Schaarbeek is natuurlijk een gemeente en omgeving waar veel om te doen is geweest. Dta het evenement in Schaarbeek doorging was natuurlijk geen toeval. Daarnaast is hun idee dat men met een lekker ijsje een grotere groep mensen kan bereiken en bewustmaken, dan de mensen die voornamelijk geïnteresseerd zijn in activisme of dit soort onderwerpen. Daarvoor diende ook de leuke photowall.

Er is een samenwerking met Fair Trade Belgium: zo heeft Ben & Jerry’s vorig jaar met Carrefour een campagne georganiseerd voor meer bewustzijn bij de consument over Fair Trade onder de noemer ‘Let’s Go Bananas‘ en een actieve bijdrage geleverd aan de Duurzaamheidsweken.

Ben & Jerry’s ondersteunt de diversiteit van de Belgische samenleving met trucks in de Gay Pride Brussel en Antwerpen. En vorig jaar werd er aandacht gelegd op de grote klimaatconferentie in Parijs en werden de Ben & Jerry’s ‘fans’ opgeroepen de petitie te tekenen (wereldwijd waren er meer dan 3,6 miljoen handtekeningen). Het zijn allemaal thema’s die Ben & Jerry’s belangrijk vindt.

Nullam Microwaveum-1391

Momenteel zit Ben & Jerry’s samen met een NGO (die we nog niet kunnen noemen) in de orientatiefase over wat er in de Belgische samenleving kan ondernomen worden dit jaar. Ben & Jerry’s gaat dus actief naar de Belgische markt toe en is bezig om te kijken wat voor activiteiten er kunnen worden ondernomen. Van zodra er meer nieuws is, hoor je het van ons.

NM.

 

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.