Belmouth, de eerste Vermouth op basis van Belgische wijn

DELHAIZE INNOVEERT MET DE EERSTE VERMOUTH OP BASIS VAN BELGISCHE WIJN : DE BELMOUTH

De Belmouth is een originele premium aperitief op basis van roséwijn en typisch Belgische ingrediënten. Het is een initiatief van Delhaize in samenwerking met de Distilleerderij van Biercée en de wijngaard van het Domein van Ry d’Argent. De Belmouth is Limited Edition, beperkt tot 5000 flessen. 

Vermouth is de vintage aperitief bij uitstek. Net zoals de gin enkele jaren geleden maakt hij zijn comeback in de cocktailbars in Barcelona of Londen en bij de gekende merken van sterke dranken. Deze gearomotiseerde wijn met absinth zag het levenslicht in 1786 in de regio van Turijn en heeft sindsdien de wereld veroverd. Vermouth bevat een laag alcoholgehalte, is aromatisch en droog. Hij past ook perfect in een cocktail (o.a. in Negroni). Dankzij deze troeven en zijn schappelijke prijs stijgt het aantal liefhebbers dagdagelijks. Delhaize, steeds op zoek naar innovatie en valorisatie van het Belgisch gastronomisch patrimonium, stelt vandaag de Belmouth voor. Het is de eerste vermouth op basis van een Belgische roséwijn en ingrediënten zoals lievevrouwebedstro, hop en wortel van de chicorei. Een vermouth met een perfect evenwicht tussen frisheid, zuurheid en een bittere afdronk. Te ontdekken in beperkte editie van 5000 flessen. Klaar voor een 100% Belgische Negroni?

Een vermouth op basis van roséwijn van Naamse wijngaarden – Selected by Delhaize

Delhaize is met de Distilleerderij van Biercée (Thuin) en de wijngaard van het Domein van Ry d’Argent (Namen) rond de tafel gaan zitten om na te denken over de creatie van een originele en Belgische vermouth. Het enthousiasme was onmiddellijk aanwezig. “Met de Belmouth willen wij een vermouth voorstellen die zich onderscheidt van de producten beschikbaar op de markt. Ook willen wij de knowhow van twee Belgische experts en de typische ingrediënten van onze gastronomische cultuur valoriseren“, aldus Pieter-Jan Cuyvers. Pieter-Jan is aankoper alcoholische dranken bij Delhaize en heeft persoonlijk meegewerkt aan de ontwikkeling van het product. “De Belmouth, ontwikkeld in samenwerking met de Distilleerderij van Biercée, heeft ons verrast met zijn frisheid. Wij zijn trots samen met hen te mogen bijdragen aan het verruimen van de wereld van de vermouth.

De Belmouth heeft alles in zijn mars om te verrassen en bewaart de karakteristieken van een klassieke rode vermouth. De gebruikte wijn, uniek in zijn genre, geeft hem zijn eerste bijzondere eigenschap. Hoewel de Franse, Italiaanse of Spaanse vermouths als basis witte wijn of rode wijn hebben, is Belmouth een vermouth op basis van roséwijn. “De gebruikte druivensoort is de cabernet jura, een druivensoort die weinig voorkomt en die wij verbouwen op onze percelen van Bovesse (Namen)”, aldus Jean-François Baele, eigenaar en wijnbouwer van het Domein van Ry d’Argent. “Deze druivensoort, bereid als roséwijn, geeft de frisheid, de typische zuurheid aan de Belmouth. Een nieuwe dimensie geven aan je wijnen door de creatie van een vermouth is een passioneel avontuur voor een wijnbouwer“. Omwille van de beperkte beschikbare hoeveelheid van deze druivensoort kunnen er van de Belmouth slechts 5000 flessen geproduceerd worden.

De vermouth: de legendarische aperitief, perfect droog of in een cocktail, waaronder de Negroni 100% Belgisch!

De gekende Griekse geneesheer Hippocrates liet al in 400 voor Christus de absint in Griekse wijn weken. Maar het echte commerciële avontuur is gestart in 1786 in Turijn, in de apotheek van Antonio Benedetto Carpano. Het is hij die de naam ‘Wermut’ gaf aan zijn product, afgeleid van het woord absint in het Duits. De vermouth is een gebrande wijn op smaak gebracht met (verse) kruiden. Aan de wijn (traditioneel wit) wordt wijnalcohol van 80% toegevoegd (druivendraf) en men laat er vervolgens een selectie van aromatische planten en kruiden in weken. Op het einde van de rijping voegt men er water en suiker aan toe, wat het product zijn volle karakter geeft. Voor de Belmouth heeft Delhaize roséwijn gebruikt, wat vrij zeldzaam is, en zijn suikergehalte tot 164g/l beperkt. De gebrande wijn rijpt vervolgens 9 weken met deze planten in eiken vaten.

Hoe drink je de Belmouth?

De vermouth kan koud of op kamertemperatuur gedegusteerd worden, maar ook met ijs voor een frisse en bittere aperitief, perfect om de eetlust aan te wakkeren. Het alcoholgehalte ligt vrij laag (16°). Maar de vermouth is vooral een magnifiek ingrediënt om grote cocktails zoals de Negroni, de Manhattan of de Boulevardier te maken. Receptuur kan je vinden op onze website onder het menu In the Mix.

Opgelet: de vermouth moet, zoals elke gebrande wijn, in de frigo bewaard en binnen de 6 weken geconsumeerd worden.

Verkoopprijs: 14,99€ voor 75 cl. Editie beperkt tot 5000 flessen.

 

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.