BBQ Kruidenmengsel

5712

Weer of geen weer, we beginnen aan de week van de barbecue.  Gedurende één volledige week zullen we alle blogposten op Nullam wijden aan de BBQ. We beginnen met een stevige kruidenmengeling, een echte goede rub speciaal voor runds-of varkensvlees.

Ik koop nooit voorgekruid of voorgemarineerd vlees voor de BBQ. Noem me koppig maar ik wil de kwaliteit en versheid van het vlees zien en ik wil zelf de uiteindelijke smaak bepalen door eigen rubs en marinades te gebruiken.  Ik heb het niet zo voor die rode smurrie waarvan je niet weet wat erin noch eronder zit.

Elke gepatenteerde barbecuespecialist heeft zeker één of meerdere geheime kruidenmengelingen in zijn mouw steken. Denk nu niet dat deze mysterieuze mengelingen het resultaat zijn van doorgedreven alchemie van Panoramix of deel uitmaken van één of andere geheim BBQ rituaal. Neen, een rub of kruidenmengeling is een simpele manier om extra smaak aan je vlees te geven alvorens het te grillen of het mals te houden, zodat het eindresultaat beter is.

Een droge rub voegt niet alleen smaak toe maar voorziet ook je vlees van een extra laagje, een soort coating. Het is belangrijk om te weten welke kruiden je moet gebruiken, maar het is al even belangrijk om te weten hoe je het kruidenmengsel moet aanbrengen.

Het volgende pittige (maar niet pikante) kruidenmengsel  bevat niet alleen smaakmakers, maar ook wat bruine suiker – die helpt bij het karameliseren, het bruinen van je vlees, en lookpoeder dat een smaakmaker is maar ook helpt bij het mals houden van je vlees.

2266

Wat heb je nodig?

  • 2 EL lookpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 1 EL cayenne peper
  • 2 theelepels bruine suiker
  • 2 theelepels chilipoeder
  • ½ theelepel zout
  • 2 theelepels gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

Alle ingrediënten mengen en bewaren in een afsluitbare pot.

NM Chill & Grill final

Hoe aanbrengen?

Strooi de rub op het vlees, zodat het aan alle kanten is aangebracht en gelijkmatige verdeeld is.

Duw de rub in het vlees zodat het eraan kleeft. Je mag het er zelfs in masseren, zodat het er tijdens het bakken goed indringt.

Wikkel het vlees in plastiekfolie – NIET in aluminiumfolie – en bewaar in de ijskast tot gebruik. Laat 1 tot 2 uur intrekken, dat is meer dan genoeg.

Laat in ieder geval het vlees terug op kamertemperatuur komen vooraleer je het bakt.

NM.

© 2016 – 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.