Bavet, fast casual spaghetti

Bavet, nu ook in Antwerpen

The first fast casual spaghetti chain worldwide. Zo omschrijft dit hippe concept zich die, na Gent (2) en Leuven, zijn deuren in Antwerpen opent. Bavet met als ondertitel ‘Made for Friends’ is geen full-table restaurant maar een laagdrempelige chillout spot waar je, op maat van je smaakpapillen en eigen hongergevoel, voor een verfijnd lekker bord spaghetti terechtkan, geserveerd met een gezonde portie rock & roll gehalte. De bavet (slabbetje voor de wereldvreemde onder ons), bedoeld om zonder spatten je spaghetti te kunnen slurpen, krijg je er voor niks bij en maakt de experience volledig. Ik heb Bavet ondertussen getest: ik koos voor de horse versie van de Bavet Special, de pikante versie met extra meatballs.  Ik vond de saus heel lekker: je proeft dat de Bavet special genoeg uren op het fornuis heeft staan pruttelen. En de horse versie is echt een grote portie.

Mouse, dog, horse

Met die woorden kan je het eigen hongergevoel inschatten en overeenkomstig een kleine, middelmatige of grote portie fijne spaghetti kiezen. Je krijgt de keuze tussen traditionele of volkoren pasta, variërende sauzen die je kan voorzien van de nodige portie kaas. Voor een klein extra te betalen supplement kan men de portie verder persoonlijk pimpen met extra toppings zoals bacon, meatballs of frisse rucola. Zo simpel kan uit eten gaan zijn! Een grungy biotoop met een hoek af in combinatie met een lekker muziekdeuntje zorgen als vanzelf voor een ontspannen feel good achtergrond.

De Sauzen

Niet alleen over de juiste mindset is goed nagedacht. Ook de sauzen proeven als het resultaat van doordacht culinair pionierswerk. Uitgangspunt was geen kopij van de Italiaanse traditionele ragù maar ook geen zoveelste doorslagje van wat we in ons land als een bolognese saus kennen. De standaard Bavet saus is als resultaat een hartige en stevige saus met daarin gehakt van Limousin rund, kalf en varken. Een fijne textuur, mals in de mond, zeg maar een bezielde saus. Gemaakt met passie, voor en door vrienden, gelukkig ook makkelijk aan de dunne spaghettislierten klevend.  Het vermengt zich bovendien spontaan met de soorten kaas die voor een extra umami toets zorgen. Kortom, een heerlijke, volle hap bovenste beste pasta die uitnodigt om met volle teugen te worden verorberd.

Naast de keuze in formaat krijgt de spaghettifan ook nog eens een ruim aanbod aan sauzen gepresenteerd. De bavetsaus heeft een licht pikant broertje gevonden in de Bavet Special. Er is een vegetarische tomatensaus, een rijkvolle kaassaus op basis van maar liefst vier variëteiten kaas (tallegio, cheddar, parmezaan en peccorino). Verder vindt men op de menukaart een naar de hand gezette puttanesca saus met kappers en olijven en de Killed Kenny, smeuïg verrijkt met roomsaus, gekruid met tijm en afgewerkt met paddenstoelen. Bavet werkt nauw samen met brouwerij De Koninck om hun creaties te laten doorspoelen met het bijhorende gerstenat.

Bavet Praktische Informatie

Na de twee vestigingen in Gent en Leuven die eind vorig jaar opende, strijkt Bavet dus ook in Antwerpen neer. Uitgerekend in de Nationalestraat, de modewijk die het Zuid met het oude stadscentrum verbindt. In zo’n omgeving biedt het dragen van een bavet om kleding van weerbarstige sausvlekken te vrijwaren dus ongewild een extra betekenis.

Bavet – Made for Friends

Nationalestraat 102 Antwerpen

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.