Bar Burbure Antwerpen

Bar Burbure: Not just another cocktailbar

Op 15 juni 2016 opende Jurgen Lijcops een nieuwe bar op het Antwerpse Zuid. “Verwacht geen zoveelste cocktailbar op het Antwerpse Zuid“, zei hij toen in het persbericht. “En dat hij al een tijdje droomde  van een echte, internationale bar in de ruime zin van het woord“. We zijn nu 18 maanden en 1 trofee verder, want Bar Burbure kreeg in 2016 de titel Best Bar Concept op  de  VENUEZ HOPITALITY AWARDS. Maar hier stopt het verhaal duidelijk niet, Jurgen Lijcops gaat met Bar Burbure voor internationale erkenning.

Internationale allure op het Antwerpse Zuid

Die internationale allure zie je duidelijk in het concept van Bar Burbure, met vleugjes London, Milaan en Manhattan. Het mooie art deco interieur, de 3 gestileerde B’s in het logo en het aanbod dragen daartoe bij. De visuele identiteit  is tot in de kleinste details verzorgd. Het interieur met zijn vele ramen en het verzorgde terras zorgen voor een laagdrempeligheid, waardoor je niet enkel voor een cocktail binnenstapt, maar ook voor een ristretto, een speciaal bier of een glas wijn. Daardoor krijg je ook de after work crowd op bezoek in Bar Burbure. En zij worden natuurlijk verwend met superfijne hapjes van The Glorious. Dat Jurgen Lijcops een man met passie is en dat hij weet waar hij naartoe wil blijkt hier duidelijk uit, want alles is net dat ietsje meer of ietsje verfijnder. Hij heeft natuurlijk op culinair vlak al heel wat bewezen, en leeft voor zijn vak. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Als een goede coach en leider heeft hij ook die mentaliteit op zijn personeel kunnen overbrengen, want ook bij hen zie je diezelfde gedrevenheid.

De kaart

De uitgekiende kaart straalt ook die internationale allure uit. Een hele fijne selectie van wijnen, likeuren en sterke dranken, aangepast aan het seizoen en aangevuld met zijn eigen distillaten: de verschillende Forest Dry Gins en Vermouths. En de liefhebber van heel exclusieve spirits zal zijn ogen moeilijk van het heiligdom rechts van de bar kunnen houden, want daar vind je heel wat exclusieve pareltjes. En dat er met oog voor detail wordt gekeken om de klant de best mogelijke beleving te geven bewijzen ook de mooie glazen, waarin alle drankjes geserveerd worden.

De cocktailkaart is mooi opgedeeld in mocktails, de klassieke cocktails, de Bar Burbure signature cocktails en de exlusieve Green Card Cocktails. De signature cocktails zijn een reeks cocktails die naar afwerking en smaak al net dat ietsje meer hebben. Er is bij wijze van spreken een extra laagje Bar Burbure aan toegevoegd en krijgen zo hun internationale uitstraling.

De Green Card Cocktails

Kan je de lat nog hoger leggen? Jazeker! Als de signature cocktails je smaakpapillen al in opperste vervoering brengen, probeer dan de Green Card Cocktails. Deze heel exclusieve reeks is verpakt in een aparte deluxe doos en worden geserveerd met exclusieve hapjes, waarmee je in de Champions League van de foodpairing terechtkomt. Ik heb het geluk gehad van enkele van deze Green Card parels te hebben mogen proeven. En om een understatement te gebruiken, ik was van mijn sokken geblazen. Net als je denkt dat het kwa smaak van zowel cocktail als hapje niet beter kan, toveren Jurgen en zijn team nog een straffer verhaal uit de shaker. Ik ben na de tasting naar huis gegaan met angstzweet omdat ik toen nog niet goed zag hoe ik dergelijke smaaksensaties moest beschrijven. Had ik genoeg passende woorden om deze culinaire sensaties te beschrijven? Zouden mijn foto’s goed genoeg zijn om de lezers een exact beeld te geven van deze wondermooie creaties? Jurgen en zijn team moeten uren geïnvesteerd hebben om deze cocktails die met de meest exclusieve producten die op deze aarde te vinden zijn, op punt te stellen. Een investering die Bar Burbure met een wel verdiende plaats in de top 50 van de wereld moet belonen. Nu nog de juiste mensen naar het Antwerpse Zuid brengen.

Het begon met de Colombian Eclipse, waarin Plantation pineapple, Woodford Bourbon, Del Maguey Mezcal Vida, een puree van Banana Peel en een maceraat van tonka bitters verwerkt was. Een eerste smaakbom die met de precisie van een SCUD raket insloeg. Probeer ook even – ongezien wel – aan de rand van het glas te likken, want die is gecoat met een poeder dat waanzinnig lekker is.

Vervolgens Sir David, waarin de exclusieve 25 jaar oude The Balvenie verwerkt zit. Een Manhattan style cocktail die net dat ietsje meer heeft dankzij de Forest Vermout. Geserveerd met een heel verfijnd hapje : sneetjes gedroogde tonijn met een dressing van dashi en zeste van appelsien.  Sprakeloos!

De volgende creatie was de Ron Cooper, terug met Del Maguey Mezcal Vida, toetsen van Iberico ham en peer. Geserveerd in een glazen stekelvarken en vergezeld van een Iberico ham toast. Wow!

Proeven is een combinatie van het visuele (zien), ruiken (geuren) en smaken. Al die sensaties worden in je brein geregistreerd. Met de Green Card Cocktails worden die sensaties tot het uiterste gedreven. En toen moest The Dutch Moment nog komen, een hemelse creatie met Jenever Notaris 1988, 10 jaar oude Calvados Lemorton  en Roulot Poire William. Deze absolute topper werd geserveerd met een stukje met goud belegde appeltaart, die niet van deze planeet was. Absolute wereldklasse!

Bar Burbure is echt niet zomaar een cocktailbar.

Jurgen Lijcops zei bij de start van Bar Burbure “dat hij in elke categorie van wijn, bier of sterke drank het beste zoekt om de mensen die op zoek zijn naar verfijning te plezieren”. Hij is daarin con brio geslaagd, en met de Green Card reeks bereikte hij het niveau van de opperste verfijning. Deze cocktails met sterallures – beter nog sterrenniveau – verdienen hun plaats in de internationale top. De exclusieve hapjes vervolledigen de tasting. Ik kan dit alleen maar ten stelligste aanraden, aan zij die hun smaakpapillen een hoogdag willen laten beleven.

Bedankt Jurgen en zijn team voor deze ervaring, en ik hoop dat woord en beeld recht zullen doen aan jouw droom en concept.

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.