Asperges op Vlaamse wijze

8056

Lekker, voedzaam en gezond

De asperge was al gekend ten tijde van de Egyptenaren en de Grieken, maar het waren de Romeinen die de teelt verder hebben ontwikkeld. Het is een groente die altijd verbonden is geweest aan rijke fijnproevers en koningen, vandaar dat ze ook de groente van de koningen wordt genoemd. Lodewijk XIV was zo gek op asperges dat de Koninklijke tuinen werden aangepast met verwarmde bedden zodat hij het ganse jaar door asperges kon eten. Het is pas vanaf de 19de eeuw dat asperges betaalbaar werden voor iedereen.

De koningin der groenten bestaat in witte en groene vorm. De witte zijn onder de grond gegroeid en hebben geen licht gezien, terwijl de groene wel boven de grond hebben gegroeid.

Wanneer je asperges koopt, zorg er dan voor dat ze zo vers mogelijk zijn.

Asperges schoonmaken

Voor je ze kan gebruiken in een gerecht moeten ze eerst gekuist en getrimd worden. Breek het uiteinde van de asperge af: het moet er zonder probleem afbreken (je moet de knak horen) en niet plooien, want anders heb je oude asperges. De volgende stap is de asperges schillen, van de kop naar de voet toe. Ofwel gebruik je een speciale dunschiller voor asperges, ofwel een scherp keukenmes. De bedoeling is de asperges zachter te maken en door er een dun laagje af te halen, kan het water gemakkelijker binnendringen.

Asperges koken

De volgende stap is de asperges koken. Vul een aspergekoker van Demeyere – of een andere grote pot – met water, voeg er zout aan toe en breng aan de kook.

Het ideale scenario is de asperges rechtop koken met de toppen net boven water. Bind ze ook samen met keukenkoord. Zodra het water kookt de asperges voorzichtig in de pot laten zakken en het vuur ietsje verminderen.

Asperges zijn een product van de natuur, daarom is het moeilijk om exact te zeggen hoelang je ze moet koken (afhankelijk van dikte, versheid enz.), maar het zal gewoonlijk rond de 10 minuten zijn. Controleer dit door met een vork in het onderste gedeelte te prikken. Ze moeten zacht zijn maar je moet toch nog een beetje weerstand voelen. Zet het vuur dan af en laat nog een paar minuutjes doorgaren. Haal ze voorzichtig uit de pot en laat ze uitlekken op een keukenhanddoek.

Wat heb je nodig? Voor 4 personen

  • asperges
  • 4 eieren
  • 1/3 van een bos peterselie
  • 200 gram boter
  • vers gemalen peper en zout

Hoe maak je het?

Kook de eieren hard in 10 minuten, giet het water af, spoel ze onder koud water en laat  afkoelen.

Hak de peterselie fijn. Snij de gekookte eieren in grove stukken en prak ze verder fijn met een vork. Meng er de fijngehakte peterselie door.

Smelt ondertussen de boter op een zacht vuurtje. Zeker niet laten pruttelen of bruin worden.

Verdeel en schik de gekookte asperges op de borden. Lepel de eieren er over, kruiden met peper en zout (en eventueel een snuifje nootmuskaat). Lepel de gesmolten boter over en rond de asperges.

NM.

 

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.