Appel Galette

0406

Een galette is bijna hetzelfde als een taart, behalve dat een taart wordt gemaakt in een ring of een vorm, terwijl je een galette in vrije vorm maakt op een bakplaat. Een taart is ook iets dikker dan de galette, die dun, groot en krokanter is, eigenlijk net als een pizza. Een galette is ideaal, want je kan het op voorhand maken, het houdt zich goed, ziet er goed uit, smaakt goed en is gemakkelijk om op te eten. Je serveert het op kamertemperatuur, niet koud.

Appels en peren verwerken goed in galettes. Vruchten die echter veel vloeistof afgeven, zoals rabarber, pruimen en kersen, kunnen gebruikt worden, maar vereisen een aanpassing. Om te compenseren voor het teveel aan vloeistof, kan je een paar eetlepels bloem en suiker mengen en dat mengsel over het deeg strooien vooraleer je er de vruchten op legt. Dit mengsel zal de overtollige vloeistof absorberen.

De meest voorkomende fouten in het maken van een galette zijn teveel appel gebruiken en het deeg te dik maken. Het deeg is liefst niet dikker dan ½ cm dik, en een laag appels uitgespreid over het deeg is voldoende. Verwijder de galette niet te snel uit de oven, ze moet zeer goed gebakken zijn, van 65 tot 75 minuten op ongeveer 200 graden, en moet zeer krokant zijn en zacht van binnen. Maak je geen zorgen over de verkleuring van de appels tijdens het schillen. De verkleuring zal niet zichtbaar zijn na het bakken. Of besprenkel ze met citroensap, dat houdt het verkleuren tegen.

Wat heb je nodig?

  • kruimeldeeg of brokkeldeeg (pate brisée) (zie recept hieronder)
  • 5 grote appels
  • 3 EL suiker
  • 3 EL boter, in kleine stukjes gesneden
  • 4 EL abrikozenconfituur
  • 1 EL Calvados of Cognac (optioneel)

Hoe maak je het?

Pâte brisée

Maak een pâte brisée. Rol het deeg uit op een bebloemde oppervlakte of bakplaat tot ongeveer een ½ cm dik. Schil de appels en snijdt ze in dunne schijfjes. Schik de schijfjes appel in dakpanvorm op het deeg. Begin ongeveer 1 ½ cm van de rand.

Dek het deeg volledig met een enkele laag van appelen. Plaats wat kleinere schijfjes in het midden zodat dit op het hart van een bloem lijkt. Plooi de randen naar binnen over de appels. Bestrooi de appels met suiker en stukjes boter. Bestrijk de randen met een mengeling van water en opgeklopt eigeel, zodat je een mooie glazuur krijgt.

Bak de galette in een op 200 graden voorverwarmde oven gedurende 65 tot 75 minuten, totdat de galette mooi bruin en knapperig is.

Schuif de galette op een serveerbord en laat wat rusten.

Verdun ondertussen de abrikozenconfituur met de alcohol (of 1 eetlepel water) en strijk dit uit over de appelen met een borsteltje of met de achterkant van een lepel.

Serveer de galette in stukjes gesneden eventueel met een bol vanilleroomijs.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.