Appel frangipane taart

2545

In deze aflevering van “Nullam bakt het bruin” en speciaal op verzoek van één van onze lezers, deze snelle appel frangipane tart. Met deze taart kan je echt niet misdoen, want ze valt in de smaak in alle leeftijdscategorieën tussen 8 en 88 jaar. Ze combineert een krokante, boterige korst met de unieke smaak van amandelen en het zoete van de appelen.

Je kan deze taart maken van zodra er lekkere appelen voorradig zijn. Ik verwerk meestal een mix van appelen in taarten en mijn favoriete mengeling naar smaak is Granny Smith, Braeburn en Pink Lady.  Voor deze frangipane koos ik voor de Braeburn, een appel uit Nieuw-Zeeland, ontstaan als een kruising tussen een Granny Smith en een Lady Hamilton. Het is een stevige appel met een lichtzoete en lichte friszure smaak, die ook bij het bakken zijn vorm bewaart. De Braeburn appel – te vinden in Delhaize – bevat ook niet teveel sap, wat de appel perfect maakt voor taarten.

De basis is kruimeldeeg (of pâte brisée) die zelf al genoeg smaak heeft maar die ook als afscherming dient zodat de vrijgekomen sappen niet doordringen en de korst van de taart dus krokant blijft.

Ik gebruikte een rechthoekige cakevorm van 30 cm op 20 cm, dus de hoeveelheden zijn aangepast aan deze vorm.

2530

Wat heb je nodig?

 • Kruimeldeeg (Pâte brisée)
 • 100 gram boter
 • ½ cup suiker
 • 2 eieren
 • 1 cup amandelpoeder
 • 2 EL bloem
 • 3 appels
 • 1 EL extra boter
 • 1 EL vanilla extract (zie recept)

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden. We geven je twee versies mee, namelijk met zelfgemaakt kruimeldeeg en met kruimeldeeg dat je in de winkel kan kopen. Gekocht is misschien wel gemakkelijk en snel, maar zelfgemaakte kruimeldeeg is zoveel lekkerder, en het is echt niet zoveel werk.

Hoe maak je kruimeldeeg

Wat heb je nodig?

 • 200 gram bloem (gezeefd)
 • 150 gram ongezouten boter
 • 100 gram suiker
 • 10 gram water
 • 1 gram zout

Hoe maak je het?

Kneed de boter en voeg er de suiker en het zout aan toe. Zeef de bloem boven dit mengsel en bewerk met wrijvende bewegingen tot dat je een soort kruimels krijgt. Als al de bloem is opgenomen, sprenkel je de vloeistof er over en mag je deze massa tot een bol vormen, in plastiekfolie wikkelen en even laten rusten in de koelkast. Uitrollen op een bebloemd werkblad.

4375

Gekocht kruimeldeeg

Rol de kruimeldeeg over je rechthoekige vorm en knip de randen bij waar nodig. Prik de bodem in met een vork. Leg een vel bakpapier over je kruimeldeeg en giet er bakbonen of keramische kogels in. Bak gedurende 10 minuten en verwijder dan het bakpapier en de bonen en laat nog 10 minuten verder bakken, of tot je deeg mooi goudbruin is.

De Taart

Klop de boter en de suiker op tot deze licht en luchtig zijn. Voeg er dan de eieren één voor één bij, er zorg voor dragend dat je goed gemengd hebt vooraleer het volgende ei er bij gaat. Voeg er dan het amandelpoeder en de bloem bij. Giet dit mengsel over je deeg en strijk egaal uit.

Snij de appelen in vier, verwijder de schil en snij de partjes in dunne schijfjes. Leg deze mooi in het deeg, ze mogen lichtjes overlappen. Sprenkel nog wat gesmolten boter over de appelen.

Bak deze frangipane gedurende 35 minuten, of tot ze goudkleurig en klaar is. Haal uit de oven en laat in de vorm afkoelen. Je kan deze frangipanetaart afwerken met wat poedersuiker.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.