Antipasto van gegrilde aubergine

7900

Vandaag in onze reeks ‘fingerfood’ een nieuw zuiders aperitiefhapje, een soort bruschetta, maar dan zonder brood. Mooie kleuren, heerlijke smaken en gezond: wat wil je nog meer? Ah ja, dat het snel klaar is.

Aubergine of eierplant behoort tot de nachtschadefamilie. Het woord zelf komt uit het Sanskriet en betekent ‘plant die winderigheid geneest’. Via allerlei andere taalinvloeden werd het zo verbasterd tot het franse woord aubergine.  Het Arabische woord voor aubergine is de oorsprong voor het Spaanse woord berenjena, dat op hun beurt door de Italianen werd geleend voor hun melanzana, samentrekking van mela (appel) en insana (gekke). Aubergine, de gekke appel dus. Tot zover deze infoflash, die U nu toelaat om aubergine tijdens uw vakantie in Spanje en Italië te bestellen, maar die vooral aangeeft hoe en via welke omwegen de aubergine in onze keukens is terecht gekomen.

Aubergine zelf is neutraal van smaak en kan daarom gemakkelijk met andere stevige smaken gecombineerd worden, zoals look, basilicum, citroensap, chilipeper, enzoverder.
aubergine t&t

 1. De glanzende donkerpaarse schil van aubergine is eetbaar. Toch kan de schil wat bitter zijn, vandaar dat je voor sommige gerechten de schil moet verwijderen. De bittere smaak van alkaloïde kan je weg krijgen door de stukken aubergine te bestrooien met zout en ze gedurende 30 minuten te laten rusten. Spoel af onder koud water en dep ze droog. Nu kunt u de aubergine gebruiken.
 2. Aubergine heeft bijna wit vruchtvlees. Eens je er echter begint in te snijden kan verkleuring optreden door contact met de lucht. Inwrijven met citroensap of een bad van zout water zal het vlees wit houden.
 3. Het vruchtvlees is een beetje als een spons en zuigt alle vloeistof op, beter dan een nilfisk. Je kan dit vermijden door de schijfjes of stukjes aubergine in de bloem te wentelen, opgeklopt ei en broodkruimels, zodat ze bij het bakken niet teveel olie absorberen. Als je dit doet, leg ze dan eerst 30 minuten in de koelkast, vooraleer je ze bakt. Je kan de schijfjes aubergine ook eventjes blancheren in kokend water, alvorens ze te gebruiken.
 4. Eet aubergine nooit rauw want ze bevat solanine en deze stof kan maag- en darmklachten veroorzaken. Solanine is zeer hittebestendig maar door het verhitten van de aubergine wordt het solanine gehalte echter wel lager en het risico van maag- en darmklachten is dan erg klein.
 5. Invriezen van aubergine kan alleen in bewerkte vorm.
 6. Gebruik geen aluminium pannen wanneer je aubergine kookt want deze gaan er voor zorgen dat de aubergine verkleurt.
  Wanneer  je een volledig aubergine bakt of rooster, prik dan enkele gaatjes in het vel, zodat deze niet begint te scheuren.
 7. Wanneer je aubergine toevoegt aan soep of stoofpotjes, doe dit pas de laatste 10 minuten, zo behoudt de aubergine nog zijn vorm.

Wat heb je nodig?

 • 1 aubergine
 • Zout en peper
 • Olijfolie
 • Roma tomaten
 • Platte peterselie
 • Basilicum
 • Vers geperst citroensap
 • Look
 • 1 theelepel rode chilipeper vlokken

Hoe maak je het?

Snij beide uiteinden van de aubergine. Snij de rest van de aubergine met een scherp mes of een mandoline in schijven van ongeveer 1 centimeter. Leg de schijven in een vergiet en bestrooi met voldoende zout (zie tips hieronder). Laat gedurende 30 minuten rusten. Spoel af onder koud water en dep droog met keukenpapier.

Wrijf de schijven aubergine in met olijfolie en doe er wat peper en zout op. Grill de aubergine aan beide kanten op de BBQ of onder de grill van je oven of in een geribbelde grillpan, tot de aubergine er mooi goudbruin uitziet.

Snij ondertussen de roma tomaten in kleine stukjes en doe ze in een kom, samen met de gesnipperde peterselie, de basilicum blaadjes, de fijngesneden look en een theelepel rode chilipeper vlokken. Voeg er dan de olijfolie en citroensap bij, kruiden met peper en zout en meng goed door mekaar.

Dresseer de gegrilde aubergineschijven  op een serveerschotel en werk af met een goede lepel van de tomatenmix op elke schijf.

NM.

got eggplants 2015

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.