Aïoli van groene erwten

Voor de volgers van Nullam is aïoli zeker geen onbekende, want we geven dit regelmatig bij één of ander gerecht. Denk maar aan deze superlekkere bourride met aïoli (zie recept). Aïoli is in realiteit een look mayonnaise, dus wil je een beetje gezond bezig zijn, moet je er natuurlijk niet te veel van eten. Het is natuurlijk niet gemakkelijk om van lekkernijen te blijven, maar mijn filosofie is dat je van alles wel een klein beetje mag eten.

Ik had een groene saus nodig om te contrasteren met de kleur van het hoofdingrediënt, en dus kwam ik op deze aïoli van groene erwten. Erwten die we eigenlijk veel te weinig gebruiken, vandaar, geef ze een kans.

Groene erwten bevatten eigenlijk heel veel voedingselementen, kijk het er maar eens op na. Om die niet allemaal kwijt te spelen, doe ik de diepvrieserwten in een pot en giet er kokend water over. Zet er een deksel op en geef de erwten even de tijd om naar de oppervlakte te zwemmen. Haal ze dan uit de pot en spoel ze onder koud water zodat ze hun felle kleur niet verliezen.

Zeker de cayennepeper niet vergeten, omdat je een beetje kick nodig hebt, want erwten zijn nogal aan de zoete kant.

Wat heb je nodig? 

  • 225 gram erwten (diepvries)
  • 2 teentjes look, geplet en fijn gesnipperd
  • 1 eigeel
  • 100 ml olijfolie
  • cayennepeper
  • zout

Hoe maak je het?

Maak de diepvrieserwten klaar zoals hierboven uitgelegd.

Doe de eieren samen met 1 eetlepel water in een foodprocessor en pureer tot je een gladde massa hebt.

Klop de eierdooier samen met de fijn gesnipperde teentjes look op met een garde. Blijf roeren terwijl je de olijfolie in een heel fijn straaltje toevoegt. Doe dit heel voorzichtig tot wanneer je een mooie emulsie hebt en de aïoli dikker wordt. Wanneer je alle olie gebruikt hebt mag je er de puree van groene erwten bij doen. Controleer de kruiding en doe er een beetje zout bij en zeker afwerken met een snuifje cayennepeper.

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.