Tarte Tatin

De appel valt niet ver van de boom

Als je zoals Nullam niet zo heel sterk was in wiskunde, dan is Isaac Newton een naam die je nooit meer zal vergeten. Differentiaalrekenen en integraalrekenen… pure nachtmerrie. En als je dacht dat je er vanaf was, dan kreeg je in Fysica de wet van de zwaartekracht en de wetten van Newton voorgeschoteld. Sir Isaac Newton, natuurkundige, wiskundige, astronoom, alchemist, natuurfilosoof, enzoverder stierf op 20 maart 1727.

2872

Tijdens de pestepidemie van 1666 moest hij zijn studies onderbreken en lag hij in de boomgaard van zijn moeder onder een appelboom strategisch na te denken. Een appel viel op zijn hoofd en dit voorval zette Newton aan tot het ontwikkelen van de wet op de zwaartekracht. Vandaar dat ik vandaag iets met appels wil ga doen: we gaan Tarte Tatin maken.

We hebben het vroeger al eens over zingende zusjes gehad, the Andrews Sisters, maar vandaag staan de kokende zussen Tatin in de spotlight. Fanny (Stéphanie) en Caroline Tatin baatten het hotel Tatin uit in Lamotte-Beuvron, in de buurt van Orléans (Loir-et-Cher). Het hotel en de streek werden toen vooral bezocht door begoede Parijzenaars die er in de bossen van Sologne kwamen jagen.

Tarte Tatin is ook weer zo een klassieker die door puur toeval is ontstaan. Het was niet de bedoeling om de taart om te keren, maar het deeg was verbrand en ze wilden de gekarameliseerde appelen redden. Een andere versie van het verhaal luidt dat de zussen op een drukke zaterdagavond niet genoeg desserts voorzien hadden en Fanny, de kok, nog snel een taart wou maken. Ze had de vorm in de oven gezet en de appelen waren gaan karamelliseren, toen ze zich realiseerde dat ze het deeg vergeten was. Ze zou de vorm uit de oven gehaald hebben en het deeg er pas dan opgelegd hebben en zo terug in de oven gezet. De rest van het verhaal ken je, la tarte des demoiselles Tatin was geboren.

2856

De taart bestaat al van begin de jaren 1880 maar werd pas voor de eerste keer gepubliceerd in 1926 door de Prins van de Gastronomie, Maurice Edmond Sailland, beter bekend onder zijn andere naam, Curnonsky. Daardoor kreeg de Tarte Tatin pas lang na het overlijden van de zussen, de bekendheid die ze verdiende.

Mocht je ooit in Frankrijk op doorreis zijn, het hotel van de zussen Tatin staat er nog steeds, maar de streek van Sologne is ook bekend voor zijn wildgerechten, champignons, karper en geitenkaas. Of je kan even een bezoekje brengen aan de Confrérie des Lichonneux de Tarte Tatin.

Wat heb je nodig? Voor een Tarte Tatin van ongeveer 6 personen

  • 1 kilo stevige appelen
  • 1 rol bladerdeeg
  • 100 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Schil de appelen en snij ze in grote stukken, verwijder het klokhuis en eventuele pitten.

Neem een vorm of ovenschaal met hoge rand – moule à manqué – en doe er de suiker in, en de boter die je in kleine stukjes hebt gesneden. Zet de vorm op een zacht vuur en laat de suiker en de boter smelten en rustig opborrelen tot je een lichte, blonde caramel hebt.

Doe er dan voorzichtig de stukken appel bij – opletten voor spatten – en laat die ongeveer 5 minuten mee sudderen. De pan af en toe eens schudden, zodat de appelen volledig onder de karamel zitten.

Haal de pan van het vuur en laat enkele minuten afkoelen. Rol je bladerdeeg uit en leg het deeg over de appelen. Vouw de randen van je bladerdeeg tussen de vorm en de appelen. Je kan dit met je vingers doen of met een koffielepel.

Zet ongeveer 25 minuten in de oven of tot je deeg mooi goudbruin is. Haal uit de oven en laat even afkoelen. Zet een grote serveerschaal omgekeerd over je vorm en draai alles om in één snelle, vlotte beweging. Je moet dit doen terwijl je taart nog warm is want anders plakt ze aan de bodem. Bestrooi je Tarte Tatin met wat kaneelpoeder.

Dien warm op met wat opgeklopte slagroom of een bol ijs.

NM.

 

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.