Spanakopita aardappelen    

6260We kennen allemaal de bladerdeeg versie van spanakopita, een Griekse spinazietaart die gemaakt wordt in grote schalen of de kleinere versie, die in driehoekjes wordt aangeboden. Spanakopita bestaat uit twee Griekse woorden, namelijk σπανάκι (spanaki) of spinazie en πίττα (pitta) of taart’). Daarmee hebben we al de vorm – een taart – en het voornaamste bestanddeel, spinazie. De resterende ingrediënten zijn ajuin, look, eieren en fetakaas.

Het is terug één van de mediterrane gerechten die veel moeders heeft wat je zal zo goed al identieke gerechten vinden in de Turkse, Bosnische en Macedonische keuken (zie link). In deze landen wordt het trouwens burek genoemd.

Wij gaan ongeveer dezelfde ingrediënten gebruiken maar gaan er halve aardappelen mee opvullen, die we afbakken in de oven. Deze kan je gemakkelijk op voorhand klaarmaken en op het laatste ogenblik in de oven klaarmaken, terwijl je bijvoorbeeld je vlees bakt of saus maakt. De aardappelen worden dus eigenlijk twee maal bereid. Je kan deze aardappelen serveren bij een gebraad of als hoofdgerecht voor vegetariërs.

καλή όρεξη

Wat heb je nodig?

  • 4 grote vastkokende aardappelen, gewassen (Nicola, Charlotte, Franceline, …)
  • 1 pakje feta
  • 1 EL olijfolie
  • 2 teentjes look, fijn gesnipperd
  • 1 grote ajuin, fijn gesnipperd
  • ½ kilo spinazie
  • 1 EL verse oregano of 1 theelepel gedroogd
  • 1 potje verse kaas
  • Peper en zout

Hoe maak je het?

Je kan de aardappelen op twee manieren klaarmaken, in de oven of koken (en zelfs in de microgolf).

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardappelen en borstel ze desnoods af. Prik er hier en daar een gaatje in en kook ze gaar in licht gezouten water. Of prik ze in en bak ze af in de oven (ongeveer 50 minuten).

Verwarm de eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui gedurende een 4 tot 5 minuten. Voeg er de spinazie en de look bij en laat al roerend verder bakken. Haal van het vuur en meng er de oregano onder.

Snij de aardappelen doormidden en lepel het vlees er uit. We gooien het vlees niet weg, want we gebruiken het voor de vulling. Doe er de verse kaas bij en kruid met peper en zout. Plet met een vork of een pureestamper. Meng er het spinaziemengsel onder en de helft van de feta.

Vul iedere helft van de aardappelen. Leg er overblijvende stukjes feta op.

Zet in de oven en bak tot de feta goudbruin ziet (ongeveer 20 tot 25 minuten op 175 graden).

Kalí óreksi, NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.