24 juni: Dag van Sint-Jan

4316

De dag van Sint-Jan

Een paar dagen geleden, op 21 juni, hebben velen de zomerzonnewende gevierd, het officiële begin van de zomer. Een nieuw assortiment groenten en fruit komen er aan. Maar dat betekent ook dat er groenten verdwijnen. Met spijt in het hart nemen we afscheid van de asperge, een echt lentegroente. Het seizoen van de asperges begint – als het weer meezit – de tweede donderdag van april en eindigt traditioneel op 24 juni, de dag van Sint-Jan. Je weet dus nooit zeker wanneer het begint maar wel wanneer het eindigt.

Einde van het aspergeseizoen

Voor één keer heeft dit helemaal niets met een heilige te maken, maar een noodzaak om gewoon te stoppen met de teelt: de asperge is moe en moet rusten. En dat heeft te maken met het feit dat de asperge een meerjarige plant is en de nogal specifieke teelt. Het bovengrondse groene aspergeloof zal tijdens de zomer de nodige energie opdoen voor volgend jaar.

Tijdens de Juliaanse kalender viel de langste dag op 24 juni, de dag van Sint-Jan. De kalender bevatte een paar foutjes en werd vervangen door de Gregoriaanse kalender, die we nog steeds gebruiken. Het volksgebruik is echter gebleven en het einde van de aspergeteelt, gelinkt aan midzomer, ligt dus nog altijd vast op 24 juni.

Dag asperge, tot volgend jaar.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.