In the Mix New York Flip

Verras je gasten met deze after dinner klassieker!

Eiwit – Eigeel

We hebben al een reeks cocktails gemaakt met eiwit, nu gaan we het andere deel van een ei gebruiken, namelijk het eigeel. En dat eigeel gebruiken we voor deze New York flip, één van de allerbeste after dinner drinks. De eerste sporen van alcohol gecombineerd met ei gaat terug tot de late Middeleeuwen – denk maar aan posset (zie recept) en syllabub (zie recept). De flip is ook de naam van een mixed drink uit 1695. Jawel, zo oud. Suiker werd toen met een gloeiend heet ijzer verhit en dat zorgde er voor dat het drankje begon te schuimen. Schuimen in oud Engels was flipping, vandaar de naam. Jerry Thomas schreef er als eerste over in 1862 in zijn  How to Mix Drinks:  TheBon-Vivant’s Companion. En met deze flip zitten we ook in de buurt van de coffee cocktail (zie recept) en eggnog (zie recept).  Zo zie je maar, keuze genoeg om jouw gasten te verrassen met één van deze lekkernijen.

Flip?

Het woord flip komt van een oude techniek waarbij de eimix snel tussen twee jugs werd gegoten om er lucht in the krijgen en dus een schuimige substantie en zijden textuur.  Dat lossen we nu anders op (zie verder).

New York Flip

Deze New York flip is bijna een dessert op zich, omwille van de zijden textuur en de ingrediënten natuurlijk. De Tawny Porto heeft gerijpt op vaten en is veel zachter van smaak dan een Ruby. Deze semizoete naar noten smakende porto is de voornaamste zoetmaker voor de flip, versterkt met een klein beetje suikersiroop.   Deze porto is ook rijk genoeg om weerwerk te bieden aan het eigeel. De flip wordt New York flip genoemd omdat er room is aan toegevoegd maar het eiwit wordt weggelaten. Een tip voor de durvers: vervang de room door karnemelk, zodat je een klein beetje zuur krijgt om de rijkheid van deze mixed drink te counteren.

Deze flip is eigenlijk meer een dessert, vandaar dat het ook zo een succes is als after dinner drankje. 

Glassware by Holmegaard: Regina Tumbler

Heeft u nieuwe tumblers nodig en houdt u van design? De koninklijke Regina tumblers van Holmegaard zijn dan misschien iets voor jou. Deze tumblers maken deel uit van een uitgebreid assortiment glazen ontworpen door Anja Kjær,  voor de zilveren bruiloft van de Deense koningin en Prins Consort in 1992. Elk glas is mondgeblazen, waardoor elk glas zijn eigen unieke uitstraling heeft. Het assortiment Regina glazen is geïnspireerd op oude Venetiaanse glazen en omvat glazen voor witte wijn, rode wijn, port en champagne, ideaal voor uw feestelijke tafel. 

Wat heb je nodig?

  • 45 ml Bourbon
  • 22 ml Niepoort Tawny Port
  • 10 ml suikersiroop
  • 20 ml room
  • 1 eigeel
  • Nootmuskaat

Hoe maak je het?

Alle ingrediënten – zonder de nootmuskaat – mogen in een gevulde shaker.  Eerst 20 seconden droog shaken – dry shake – zodat je eigeel volledig is opgeklopt en met de andere ingrediënten is geïntegreerd. Vul de shaker met ijsblokken en shake nog eens  15 seconden tot je de juiste verwatering en afkoeling hebt. Giet door een zeef – strain – in een mooi glas en rasp wat nootmuskaat over je glas. 

NM.

© 2018, Nullam Microwaveum Food & Drinks. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.