In the Mix: Bee’s Knees

Bee's Knees

Een speakeasy cocktail uit de periode van de Drooglegging

Guerlain

In 1853 ontwierp Pierre-François-Pascal Guerlain de Eau de Cologne Impériale voor Keizerin Eugénie haar huwelijk met Napoléon III. Deze parfum werd gebotteld in een hele mooie fles versierd met gouden bijen, het symbool voor royalty. De bij is nog steeds het embleem voor excellence voor het merk Guerlain. Bijen hebben altijd al een belangrijke rol gespeeld, net zoals de honing van de bijtjes. 

Guerlain

Speakeasy tijd

De naam van de cocktail voor vandaag is “bee’s knees”. Hebben bijen dan kniën? Neen, het is gewoon ‘slang’ net zoals the cat’s whiskers, the flea’s eyebrows and the snake’s hips. De term Bee’s Knees werd tijdens de drooglegging – the Prohibition – gebruikt als slang voor ‘het beste’ of uitstekend. Deze cocktail werd tijdens deze periode van totaal alcoholverbod gecreëerd. Slang en codewoorden waren toen dus een ware rage, want men moest heel voorzichtig zijn met wat men zei.  In die periode werd ook heel veel illegaal gestookt, wat niet altijd de kwaliteit van de spirits ten goede kwam. De Bee’s Knees cocktail is eigenlijk een variatie van een gin sour, waaraan dus honing en citroensap werd toegevoegd om de afschuwelijke geur van ‘bathtub gin’ te camoufleren.

De eenvoud van de Bee’s Knees cocktail is tegelijkertijd ook een deel van zijn magie. Als je op zoek bent naar een verfrissend drankje hoef je echt niet verder te zoeken. Slechts 3 ingrediënten dus mogelijkheid om wat te variëren, maar, een grote MAAR, het moet er wel boenk op zijn, om het met de woorden van een bekend Brand Ambassador te zeggen. En hoe beter de ingrediënten hoe beter het eindresultaat zal zijn. 

De smaken van een goedgemaakte gin kunnen heel complex zijn. We kozen voor een London Dry Gin. Suiker als zoetmaker ligt misschien meer voor de hand maar honing zorgt voor de florale, warme tonen die je niet kan vinden in suiker. Voeg honing toe aan een base spirit zoals gin en je krijgt een interessante complexiteit. Honing is een product van bijen en krijgt zijn smaak van de omgeving waar de bijen rondvliegen. We noemen dat terroir. Die omgeving zal de uiteindelijke smaak van de honing gaan bepalen (net zoals bij wijn of kaas). Kies dus een honing die mooi past bij de smaak van je gin. Het laatste ingrediënt zijn de citroenen. Kies voor citroenen met een aangename aciditeit en veel smaak, niet die hele zure waar je haar van rechtstaat.

Wat heb je nodig?

Voor de honingsiroop

  • 350 gram honing
  • 80 ml warm water

Per cocktail

  • 30 ml vers geperst citroensap
  • 20 ml honingsiroop
  • 60 ml gin

Hoe maak je het?

We beginnen met de honingsiroop. Combineer de honing met warm water en roer tot alles gemengd is. Gebruik onmiddellijk of bewaar in de koelkast (ongeveer 5 dagen)

Combineer de drie ingrediënten in een met ijs gevulde shaker en shake tot je de juiste verkoeling en verwatering hebt. Giet door een fijne zeef in een cocktailglas en versier met een eetbare bloem en of een strip citroen.

NM.

© 2018, Nullam Microwaveum Food & Drinks. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.