«

»

Jun 12

Print this Post

Snelle zoetzure Komkommerschijfjes

snelle zoetzure komkommerInmaken van groenten – of picklen – is zo oud als de straat en ieder land of regio heeft zo zijn eigen specialiteit. Iedereen die in de Balkan is geweest, heeft bij het aperitief wel eens geproefd van turshija met een glaasje rakija. Ook in Denemarken kan je geen hotdog vinden zonder eigen gepicklede komkommer en veel gerechten komen met een agurkesalat.

Het woord pickle is afgeleid van ons woord pekel. Het is het proces van het bewaren van (meestal) groenten door anaerobe fermentatie in pekel (een oplossing van zout op water), het marineren of het opslaan in een zure oplossing (op basis van azijn).

Kopenhagenpickled cucumber

Het resultaat is dat deze procedure een zoute of zure smaak geeft aan je eten. En dat hebben we nu net nodig. Vandaag maken we dus de Zweedse versie van gepicklede komkommers, pressgurka of Smörgåsgurka, omdat we binnenkort een paar gerechten zullen maken, waar bij we deze zoetzure toets nodig hebben. In Zweden worden de smörgåsgurka altijd bij de köttbullar, de Zweedse gehaktballen geserveerd.

 

Het is een snelle manier want je kan de schijfjes opgelegde komkommer reeds na 5 tot 6 uur gebruiken. In de Zweedse versie wordt ook dille en mosterdzaadjes gebruikt. Die vervangen we door de zeer geurige allspice of Jamaica pepper.

Wat heb je nodig?

 • 1 komkommer
 • 1 EL zout
 • 1 ½ cup water
 • ½ cup witte wijnazijn
 • 1 cup suiker
 • 1 laurierblad
 • 2 allspice bessen

komkommer schijfjes

Hoe maak je het?

Neem een mandoline en snij de komkommer zo dun mogelijk. Neem een vergiet en leg er de schijfjes komkommer in. Bestrooi ze met zout en laat gedurende een halfuur staan.

Ondertussen doen we het water, de azijn, suiker, het laurierblad and allspice bessen in een sauspan, die we net tot aan de kook brengen. Haal dan van het vuur en laat afkoelen.

Je zal zien dat de schijfjes komkommer veel vocht hebben afgegeven. Spoel het zout van de komkommer en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. De schijfjes gaan dan in een gesteriliseerde pot. Giet er de vloeistof over, tot ze volledig bedekt zijn.

Laat ze nu nog een vijftal uur in de koelkast afkoelen vooraleer je ze gaat gebruiken. Ze bewaren ongeveer 5 dagen.

NM.

© 2012 – 2013, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

Permanent link to this article: http://www.nullammicrowaveum.com/2012/06/12/snelle-zoetzure-komkommerschijfjes/

2 comments

 1. marie claire saint maux

  les grands esprits se rencontrent à 4 jours d’intervalle

  1. Nullam Microwaveum

   quand-même quatre jours d’intervalle :-). Sans blague, je devais publier maintenant parce que je les utilise pour une recette que tu va adorer!!! NM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>