«

»

Apr 25

Print this Post

Zucchini Bread

 

5100

Vandaag zijn er nog exact 250 dagen te gaan in 2012. Op 25 april 1507 produceerde de Duitse cartograaf Martin Waldseemüller een kaart van de wereld, waarop voor de eerste keer het woord ‘America’ voorkwam, ter ere van Amerigo Vespucci, de Italiaanse ontdekkingsreiziger en navigator, die bij de eerste reizen die Zuid-Amerika ontdekten aanwezig was. Een paar eeuwen later had Nicolas Jacques Pelletier, een toen beruchte struikrover, de eer als eerste van de guillotine te mogen gebruik maken. Op 25 april 1792 rolde zijn hoofd over de Parijse straatstenen.

En iemand heeft ooit het idee gehad om 25 april als Dag van de Zucchini uit te roepen. Wie en wanneer en waar dit ooit gebeurde is op zijn minst zeer onduidelijk, maar dat is ook niet belangrijk. Voor Nullam is het de gelegenheid om de courgette of zucchini nog eens in de kijker te zetten.

 

Het basisingrediënt van zucchini brood is natuurlijk de zucchini of courgette. Het brood maakt zeer gemakkelijk en snel. Door de suiker heeft het ook iets zoets en de kaneel geeft er ‘spicy’ toets aan, maar je kan gemakkelijk zelf spelen met de smaken door er bijvoorbeeld walnoten, zeste van appelsien, rozijnen of gedroogde cranberries aan toe te voegen.

De eerste reactie bij velen is er één van verbazing, want wie doet er nu courgette in een brood, tot ze het geproefd hebben. Je kan zucchinibrood zo eten of uit de toaster, bij de thee of als vieruurtje, maar je kan het ook gemakkelijk verwerken in andere gerechten. En het is natuurlijk een slimme manier om je kinderen groenten te laten eten.

Vermijd grote stukken zucchini, hoe kleiner hoe beter. Met een goede groenterasp gaat dit zeer snel.

Wat heb je nodig?

  • 300 gram zelfrijzende bloem, gezeefd
  • 140 gram bruine suiker (kandijsuiker)
  • 1 cup geraspte zucchini
  • 240 ml plantaardige olie
  • 3 eieren, licht opgeklopt
  • ½ theelepel vanilla extract
  • ½ theelepel kaneel
  • Verse ricotta
  • honing

5074 5081

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een cakevorm van ongeveer 20 x 10 cm en beboter.

Schil de courgette en rasp fijn (je kan de schil er ook aanlaten, geen probleem).  Laat uitlekken in een vergiet of probeer het water er uit te knijpen in een theedoek.

Neem een grote mengkom en doe er de bloem, suiker, geraspte courgette, olie, eieren, vanille extract en kaneel in. Meng voorzichtig door mekaar. Giet in de beboterde cakevorm en maak het oppervlak met een spatel egaal.

Bak voor ongeveer 50 minuten in het midden van de oven (test met een prikker om zeker te zijn). Haal uit de oven en laat een vijftal minuten rusten. Haal pas dan het zucchini bread uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Snij het zucchini bread in dikke sneden en serveer met wat verse ricotta en een beetje honing.

NM.

5110 5096

© 2012 – 2015, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

Permanent link to this article: http://www.nullammicrowaveum.com/2012/04/25/zucchini-bread/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>