«

»

Apr 21

Print this Post

Kwartels à la bourguignonne met groene linzen

à la bourguignonnede vier billekes

Boeuf à la Bourguignonne of boeuf bourguignon is een traditionele boerenstoofschotel die in de loop der tijden geëvolueerd is tot een echte verfijnde klassieker van de haute cuisine, waarschijnlijk door toedoen van diegene die hem het eerst beschreef, Auguste Escoffier. Deze typische familiale zondagschotel kreeg zijn naam doordat twee van de belangrijkste bestanddelen uit de Bourgogne komen, namelijk rundsvlees en rode wijn. En toch komt dit gerecht niet uit de Bourgogne streek maar uit Parijs.

Boeuf Bourguignon is dus een stoofschotel van rundsvlees. Het vlees wordt op een laag vuur in de rode wijn en bouillon gegaard en er worden meestal bouquet garni, zilveruitjes, champignons en spek aan toegevoegd.

Voor onze kwartels bourguignon laten we de champignons vallen, net zoals de aardappelen en we vervangen ze door prei, een wortel én “des Lentilles Verte du Puy”, mijn favoriete groene linzen.  Dit alles laten we rustig stoven in een lekkere wijn uit de Bourgogne. Ik ga U niet beïnvloeden wat de wijn betreft, maar ik heb hiervoor een Rully gebruikt, omdat ik vind dat de zijden smaak en afdronk goed bij het fijne vlees van de kwartels past, maar dit is puur persoonlijk.

groene linzen kwartels

Wat heb je nodig ?

 • 4 kwartels
 • Rode wijn (Bourgogne)
 • 250 gram groene linzen uit Puy
 • Een paar sneden gerookte spek
 • 1 prei
 • 1 wortel
 • 3 sjalotten
 • 2 laurierblaadjes
 • boter
 • Suiker
 • Peper en zout

kwartels

Hoe maak je het?

We beginnen met de groenten te kuisen. Reinig de steel prei en snij deze in dikke ringen. Schil de wortel en snij ook deze in schijfjes. Snipper de sjalotjes fijn.

Neem een braadpan met zware bodem. Verhit de boter en wacht tot het schuim wegtrekt. Bak de kwartels rondom bruin, samen met de spek en voeg er dan de fijn gesnipperde sjalotjes bij. Laat deze ongeveer 5 minuten zweten.

Doe vervolgens de groene linzen in deze pan en overgiet met de rode Bourgogne wijn en eventueel wat water of bouillon. Voeg er nu de stukken prei en wortel bij en de laurierblaadjes.

Verminder de temperatuur, zet het deksel op je pan en laat rustig sudderen, tot de kwartels en de groene linzen gaar zijn. Eventueel wat bijkruiden met peper en zout en een beetje suiker (afhankelijk van de wijn).

NM.

© 2012, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

Permanent link to this article: http://www.nullammicrowaveum.com/2012/04/21/kwartels-a-la-bourguignonne-met-groene-linzen/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>