«

»

Mar 10

Print this Post

Gesmoorde kip met citroen en oregano aardappelen

 

3350

Zondag is voor de meeste mensen een trage dag. Je hebt geen verplichtingen en je kan dus lang uitslapen en lekker genieten van een vrije dag. Je kan de tijd nemen voor een lekker en uitgebreid ontbijt en ook wat lunch en avondeten betreft staan er meestal gemakkelijke dingen op het menu. Ook bij Nullam is de zondag een vrije dag en staat er regelmatig een geroosterde kip op het programma.

Deze keer gaan we de kip niet roosteren maar maken we gesmoorde kip met citroen en oregano aardappelen klaar. We gaan dus braiseren of smoren.

Het doel is het garen en zacht maken van een product, in dit geval kip, dat een wat langere bereiding nodig heeft. Braiseren is bereiden op lage temperatuur, rond de 175 graden Celsius. Braiseren is een combinatie van braden en stoven: dus we braden de kip en aardappelen snel aan in wat vetstof en laten deze verder stoven in een pan met dikke bodem (eventueel met het deksel erop). Ik gebruik hiervoor een zware gietijzeren pan. De bedoeling is dat de pan met de dikke bodem de warmte goed vasthoudt. Na het braden worden de smaakstoffen er aan toegevoegd, voor dit recept peper en zout, zeste van de citroen, laurierblaadjes, de teentjes look, de oregano, de chilivlokken en het paprikapoeder een kaneelstokje. Braiseren is ook een natte techniek, dus gaan we na het braden vocht toevoegen om de pan te blussen, in dit geval witte wijn (of water) en citroensap, zodat de temperatuur daalt. Nu kan het deksel er op. Het deksel zorgt ervoor dat er condens ontstaat – de in de pan aanwezige vloeistof verdampt, condenseert tegen het deksel en zo terug in de pan terecht komt. Daardoor krijg je binding en een dikke saus. En als je de lijst van smaakmakers hebt gezien, dan weet je dat je een hele lekkere, kruidige, verrassende dikke saus krijgt.

gebraiseerde kip met citroen en oregano kaneelstokje

Wat heb je nodig?

 

 • 1 kip
 • 1 EL olijfolie
 • 2 ajuinen, in stukken gesneden
 • ongeveer 600 gram vastkokende aardappelen, in stukken gesneden
 • 4 laurierblaadjes
 • ½ cup witte wijn (of water)
 • 8 teentjes knoflook, gepeld
 • het sap en de zeste van 2 citroenen
 • 1 EL gedroogde oregano
 • een snuifje rode chilivlokken
 • wat gerookt paprikapoeder (Hongaarse paprika uit Kalocsa of andere)
 • 1 kaneelstokje
 • wat fijn gehakte platte peterselie

Gesmoorde kip met citroen en oregano aardappelen

Hoe maak je het?

Ontbeen de kip en snij de borsten en billen in grote stukken, en ook alle andere eetbare delen van de kip. Braadt de stukken kip in de pan tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze even uit de pan en hou ze warm.

Doe nu de aardappelen, ajuin en laurierblaadjes in de pan en bestrooi met wat paprikapoeder. Bak kort aan en blus – deglaceer – dan met de wijn. Schraap de bruine aanbaksel van de bodem van de pan.

De stukken kip mogen nu terug in de pan, samen met alle andere ingrediënten, met uitzondering van de peterselie. Kruiden met peper en zout.

Dek de pan af met een deksel en zet in een op 175 graden voorverwarmde oven gedurende ongeveer 50 minuten tot een uur of tot alles gaar is. Voeg indien nodig wat meer wijn en citroensap toe, om uitdrogen te voorkomen en draai de stukken kip even om.

Haal de pan uit de oven en bestrooi de gebraiseerde kip met wat fijn gesneden platte peterselie. Dien warm op.

NM.

 

© 2012 – 2015, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

Permanent link to this article: http://www.nullammicrowaveum.com/2012/03/10/gesmoorde-kip-met-citroen-en-oregano-aardappelen/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>